Duitse wijnen

25-10-2023 16:16

DUITSE WIJN EN WETEN

Druivenrassen

Duitse druivenrasse van Acolon tot Zweigeltrebe

De Duitse variatie aan druivenrassen is indrukwekkend en gaat van de A van Acolon tot de Z van Zweigeltrebe. Van werkelijk grote betekenis voor de markt is overigens maar een dozijn van de in totaal ongeveer 100 bekende rassen.

De belangrijkste druivenrassen in Duitsland zijn de Riesling en de Spätburgunder. Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse aanplant, d.w.z. een oppervlakte van ongeveer 33.000 hectare. Met name de Riesling heeft de afgelopen jaren internationaal veel furore gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een trendy druif.

Op grond van verschillende, vooral klimatologische factoren zijn niet alle druivenrassen even sterk vertegenwoordigd in alle gebieden. Terwijl in de meer noordelijke gebieden vooral de Riesling op de voorgrond staat, spelen in de zuidelijker gelegen gebieden Burgunderdruiven en blauwe rassen een dominante rol.

Witte en blauwe druivenrassen

Van de circa 100 aangeplante druivenrassen, heeft een dozijn echt betekenis voor de markt, met voorop Riesling en Müller-Thurgau, ook wel Rivaner genoemd. Die twee zijn samen goed voor ruim een derde van de in totaal ongeveer 102.000 hectare tellende aanplant. Bij de blauwe rassen is de teelt van Spätburgunder en Dornfelder het belangrijkst.

Het wijnland Duitsland, dat 63% witte en 37% rode wijn produceert, strekt zich uit van de Elbe tot het Bodenmeer. Zodoende zijn er regio’s die bijna uitsluitend wit zijn, zoals Mosel, Saar en Ruwer. Zuidelijk gelegen regio’s als Württemberg en Baden hebben echter een aanzienlijke traditie op het vlak van rode wijn. De producenten aan de Ahr, van oudsher een rood gebied in het noorden, nemen in dit opzicht een bijzondere positie in.

De trend in de richting van blauwe druivenrassen en rode wijnen was de afgelopen tijd in alle gebieden onmiskenbaar en heeft nu wel zijn hoogtepunt bereikt. Voor de grootste productie van rode wijn tekenen ondertussen de twee grootste Duitse gebieden, Rheinhessen en Pfalz. Ook vast te stellen is een omarming van zowel witte als blauwe Burgunderrassen en een tweede jeugd voor klassieke druivenrassen.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Er bestaan officiële kwaliteitstests en 4 wettelijk vastgelegde kwaliteitsklassen:

  • Deutscher Landwein | Duitse landwijn: eenvoudige wijn met beschermde herkomstbenaming
  • Deutsche Wein ohne Herkunftsbezeichnung (Duitse wijn zonder herkomstbenaming) vervangt de vroegere Tafelwein (tafelwijn)
  • Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA): Kwaliteitswijnen die volledig uit één van de 13 officiële wijngebieden moeten komen. De meeste Duitse wijnen hebben dit predikaat.
  • Prädikatsweine: wijnen die een bepaald predikaat mogen voeren (kabinett, spätlese, auslese etc.). Voor deze wijnen gelden strenge eisen ten aanzien van druivenras, rijpheid, elegantie en harmonie.

De Duitse wijngebieden

 

Duitsland heeft 13 wijngebieden: Moezel, Ahr, Mittelrhein, Rheingau, Rheinhessen, Nahe, Pfalz, Hessische Bergstraße, Franken, Württemberg, Baden, Saksen und Saale-Unstrut. De deelstaat met de meeste wijnbergen is Rheinland-Pfalz. Op zo´n 100.000 hectare land worden meer dan 100 verschillende wijnsoorten verbouwd. Het belangrijkste zijn de witte wijnen van de druivensoorten Riesling, Müller-Thurgau en Silvaner. Bij de rode wijnen vormen de Dornfelder, Spätburgunder en Portugieser de grootse groep. Nieuw op Duitse bodem zijn de witte druiven Chardonnay en Weißburgunder en voor rode wijn de soorten Regent en Saint Laurent. De laatste is met name bij cuvées bijzonder geliefd.

 

 

 De 13 wijngebieden in Duitsland

Ahr

  • Het wijngebied van de Ahr is een van de kleinste wijngebieden van Duitsland. Dit wijngebied wordt gezien als het paradijs voor rode wijnen van Duitsland. De specialteiten zijn Spätburgunder en Frühburgunder.

Baden

  • Het wijngebied Baden is het op twee na grootse wijngebied van Duitsland en strekt zich uit van de Tauber tot aan de Bodensee. Het milde klimaat en het grote aantal zonuren zorgen voor veel verschillende wijnen. De bekendste is de Spätburgunder.

Franken

  • In Franken worden vooral witte wijnen zoals Silvaner en Müller-Thurgau verbouwd. De beste wijnen uit de regio zitten in de Boksbeutel, een typische elipsvormige fles. Würzburg vormt het centrum van de wijnbouw.

Hessische Bergstrasse

  • De wijnbouw in Hessen vindt in 2 wijngebieden plaats. Starkenburg ten zuiden van Darmstadt en de Odenwälder Weininsel. De beste wijnen komen van de hellingen langs het Rijndal. Er worden vooral droge en halfdroge wijnen zoals Riesling en Silvaner geproduceerd.

Mittelrhein

  • Het Rijndal tussen Bonn en Bingen is met zijn burchten en wijngaarden op de steile hellingen een bijzonder romantisch stukje Duitsland. De lage opbrengst en het warmteregulerende wateroppervlak van de Rijn vormen de garantie voor de bijzonder goede wijnen. Met name voor de Riesling zijn de groeiomstandigheden ideaal.

Moezel

  • De Romeinen brachten de wijn naar deze streek en daarmee is het wijngebied langs Moezel, Saar en Ruwer het oudste van Duitsland. Nergens zijn zoveel steile wijngaarden als aan de Moezel te vinden. De beschutte ligging in het dal is de perfecte basis voor de uitstekende Riesling die hier vandaan komt.

Nahe

  • Het wijngebied langs de rivier de Nahe wordt beschut tegen de koude wind door de Hunsrück. Het milde klimaat is een uitstekende basis voor de witte wijnen Riesling en Silvaner. Ook de rode wijn Dornfelder wordt verbouwd.

Pfalz

  • De oudste en bekendste wijnroute van Duitsland, de Deutsche Weinstrasse (Duitse wijnroute) ligt in de Pfalz. Maar liefst 130 wijndorpen produceren vooral klassieke witte wijnen zoals Riesling. Steeds belangrijker en populairder wordt de rode wijn Dornfelder.

Rheingau

  • De Rheingau ligt op de rechteroever van de Rijn op het korte stukje waar de Rijn van oost naar west stroomt, tussen Wiesbaden en Lorch. Op de droge en stenige naar het zuiden gerichte wijnbergen gedijt vooral de Riesling bijzonder goed.

Rheinhessen

  • Wijnbergen zover het oog reikt. In het grootste wijnbouwgebied van Duitsland, Rheinhessen, heeft elk dorp wel zijn eigen wijnbouwtraditie. De warme zomers, zachte winters en geringe neerslag vormen de basis voor de uitstekende Riesling. Silvaner is de traditionele witte wijn uit Rheinhessen.

Saale-Unstrut

  • Het kleine wijnbouwgebied Saale-Unstrut ligt in de dalen van de rivieren Saale en Unstrut. Wijnbouw in het noordelijkste wijngebied van Duitsland is alleen mogelijk op beschutte plekken. De streek staat bekend vanwege de fijne en frisse wijnen. De belangrijkste druif is de Müller-Thurgau. De grote trots is de Weissburgunder.

Saksen

  • Het kleine wijngebied van Saksen ligt in de buurt van Dresden. Wijn uit Saksen is vooral in de regio zelf te vinden. Bij de wijnboeren langs de Sächsische Weinstrasse (Saksische wijnroute) en in vinotheken kunt u de bijzondere wijnen proeven en kopen. De Goldriesling wordt alleen in Saksen verbouwd.

Württemberg

  • Het wijngebied Württemberg is het enige wijngebied in Duitsland waar meer rode dan witte wijn wordt geproduceerd. De meeste wijnbergen liggen langs de Neckar en de zijvieren en aan de Bodensee. De bekendste rode wijn is de Trollinger, een wijn voor alledag. De meest voorkomende witte druif is de Riesling.

nl.wikipedia.org/wiki/Wijnbouw_in_Duitsland